Om forfatteren til ninas klumme

Jeg fik demens tæt ind på livet fra 2011. Mit liv forandredes på grund af den demenssygdom, der ramte min mand Steen.

Jeg ledsagede ham de følgende fire år på rejsen mod et endeligt farvel. I 2015 sov Steen ind kort tid efter, han havde fået konstateret kræft i bugspytkirtlen.

Jeg er stadig optaget af og arbejder aktivt på, at demensramte og pårørende har et værdigt og ordentligt liv. Jeg har valgt fortsat at dele mine erfaringer om livet som pårørende.

I 2015 var jeg med til at starte to tilbud for pårørende – Pusterummet og Madklubben – i Lyngby Taarbæk Kommune, hvor jeg bor. Jeg sørger stadigvæk for, at de to månedlige arrangementer bliver gode oplevelser for pårørende, uanset om de er i starten af et demensforløb, eller om de har mistet.

I 2016 oprettede jeg bloggen ninasklumme.dk, fordi jeg havde så meget på hjerte om livet som pårørende.

Min bog “Kan jeg sygemelde mig hos Gud?” – en personlig beretning om demens udkom i 2018. Jeg holder foredrag rundt i landet om mine erfaringer som pårørende ud fra min bog.

Efter min bog var udkommet, oprettede jeg facebookgruppen “kan jeg sygemelde mig hos Gud”, hvor man også kan følge bogens liv og deltage aktivt med kommentarer og erfaringer.

Man har siden juni 2019 også kunnet følge min bog nummer to på ninasklumme.dk og på facebook. “I morgen er en ny dag” er en brugsbog for pårørende. Jeg har valgt 13 temaer fra min blogside og redigeret indlæggene til bogform, hvor læseren også selv får mulighed for at skrive egne notater.

Jeg har et godt samarbejde med Alzheimerforeningen, som kontinuerligt arbejder aktivt for synlighed, bedre forhold, støtte og tilbud til demensramte og pårørende og forskning.

Om mig: Jeg er uddannet socialrådgiver og psykoterapeut. I mange år arbejdede jeg med børnefamilier, undervisning og supervision i forskellige regi. I begyndelsen af 90erne oprettede jeg firmaet NH-Udvikling, hvor jeg, ofte med min mand Steen, havde samtaler med flygtningefamilier og danske familier med traumer og tab. Jeg har udgivet flere faglige artikler og undervist i mange år på det sociale område. Med Steens demenssygdom flyttede mit fokus hen til livet med demens og livet som pårørende.

Jeg stiller altid gerne op til interviews til blade, aviser og TV, når emnet er relevant. Ligesom jeg gerne taler med eller skriver med pårørende, som har brug for det.

Mit åndehul er især min have. Se planter vokse og gro, forgå, brede sig, blomstre og ændre form, luge, klippe, beskære, plukke, nyde, glemme, tænke. Jeg går gerne ture i området, hvor jeg bor, og nyder min ugentlige yoga, som jeg genoptog under Steens sygdom.

Vigtigt for mig er også de venskaber jeg har, nogle gennem mange år og andre er kommet til, efter jeg trådte ind i demensens verden.

Jeg bor stadig i det rækkehus, Steen og jeg flyttede ind i 1997.

Share with your friends

Submit